Burt Sytsma Photography

De ‘handtekening’ van fotograaf Burt Sytsma

In het dorp met de kleinste naam, Ee, is Burt Sytsma Photography gevestigd. De naam van dit bedrijf klinkt enerzijds Frysk maar anderzijds ook Amerikaans. Burt is namelijk in 1965 als Bôte Lieuwe in Amerika geboren; het land van de onbegrensde mogelijkheden. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kiezen vooral jonge stellen ervoor om een nieuw bestaan op te bouwen buiten Nederland. Ook bij de familie Sytsma uit Ee sloeg de emigratiekoorts toe en verhuisde naar Californië en streek in het stadje Bellflower neer. Maar mem kreeg heimwee en de familie Sytsma keerde in 1968 terug naar It Heitelân! Op zijn twaalfde bezocht Burt Sytsma, met een kleine fotocamera (Minolta Dynax 3I) op zak, voor de eerste keer zijn geboortestreek. Ten koste van vier kapotte flitsblokjes schoot hij meer dan 500 foto’s. De liefde voor een nieuwe hobby was geboren: fotografie.

Burt Sytsma is een ware autodidact. Door cursussen te volgen op internet heeft hij zich in eerste instantie bekwaamd in de natuurfotografie. Uiteindelijk kon hij daar niet echt zijn ei kwijt. Hij miste volgens eigen zeggen de actie: ‘wachten op iemand die je nog nooit hebt gezien.’

In 2008 startte hij samen met een collega het bedrijf Fotobukro. Naast fotografie verzorgde dit bedrijf ook cursussen. Uiteindelijk ging het bedrijf ten onder aan haar eigen succes. Zijn collega kon dit bedrijf niet meer combineren met andere zakelijke activiteiten. Na vijf succesvolle jaren werd de stekker eruit getrokken en ging Burt Sytsma zelfstandig verder.

Inmiddels had ook de digitale revolutie in de wereld van de fotografie haar intrede gedaan. Burt investeerde in nieuw apparatuur en ging zich toeleggen op familiefotografie en bruidsreportages. Momenteel werkt hij met een fullframe Canon camera, waarmee hij zich probeert te onderscheiden van de huis-tuin-keuken hobbyist. Sytsma beschikt over een moderne mobiele studio en werkt bijna altijd op locatie.

‘Foto’s moeten zich onderscheiden, mogen niet inwisselbaar zijn’,  aldus Burt Sytsma. Zijn portretreportages onderscheiden zich met name door het toevoegen van een extra dimensie, namelijk actie. Hij fotografeert personen liever in beweging dan stilzittend of -staand. Bij fotoshoots neemt Burt dan ook ruimschoots de tijd. Het bewerken van foto’s blijft bij hem tot een minimum beperkt. Puur natuur leveren nog steeds de mooiste foto’s op.

Bent u opzoek naar een vakfotograaf met een eigen ‘handtekening’ en stijl, maak dan snel een afspraak met Burt Sytsma Photography. Kennismaken met dit bedrijf kan ook door eens de website www.burtsytsma.nl of de gelijknamige facebookpagina te bezoeken. Voor het maken van een afspraak kunt u vanzelfsprekend telefonisch contact met Burt Sytsma opnemen: 06-10796154.